Το ερευνητικό κέντρο CERN υποδέχτηκε τους νικητές του Προγράμματος STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone

Αρχική
Digital Press Office
Δελτία Τύπου
Δελτίο τύπου
28/01/2019

Μία μοναδική εμπειρία ζωής είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τρεις μαθητές από τη Λέρο, που επισκέφτηκαν το ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας, ως επιβράβευση της ευρηματικότητας που υπέδειξαν, με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα STEMpowering Youth. Η πρωτοπόρα κατασκευή τους, Smart Traffic Light, κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 75 κατασκευές και να δώσει στην ομάδα της Λέρου το πολυπόθητο “εισιτήριο” για το CERN

Διανύοντας ήδη τον 3ο χρόνο υλοποίησής του, το Πρόγραμμα STEMpowering Youth, που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, προετοιμάζει τους μαθητές για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τους διδάσκει πώς μπορούν να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την επίλυση ενός καθημερινού προβλήματος της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι, οι μικροί επιστήμονες αξιοποίησαν τις γνώσεις τους, και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Φίλιππου Καράβατου, δημιούργησαν το Smart Traffic Light, ένα εφεύρημα για τη διαχείριση της συμφόρησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μαθητές του νησιού στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο σχολείο. Και αυτό το «έξυπνο φανάρι» στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει το ερευνητικό κέντρο CERN τις πόρτες του και να υποδεχθεί τους μαθητές της Λέρου!

Μέσα από το τετραήμερο ταξίδι τους, οι μαθητές και ο καθηγητής τους απόλαυσαν μία διαδραστική και βιωματική ξενάγηση, όπου γνώρισαν τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα επιστημονικά όργανα που κατασκευάστηκαν ποτέ για την εξερεύνηση και κατανόηση του σύμπαντος, την έννοια της αντιύλης και των αντισωματιδίων. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έκθεση με την ιστορία των υπολογιστών, βλέποντας τους πρώτους υπολογιστές - αντίκες που σηματοδότησαν την αρχή της τεχνολογικής εξέλιξης. Η ξενάγηση περιλάμβανε, επίσης, σχετικά πειράματα και δοκιμές, ενώ έγινε ακόμα πιο κατανοητή μέσω προβολής 3D ταινίας μικρού μήκους, που κέρδισε το ενδιαφέρον των μαθητών. Από την εκπαιδευτική τους εμπειρία δε θα μπορούσε να λείπει και μια ξενάγηση στο κέντρο της πόλης, που πραγματοποιήθηκε μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Ο καθηγητής της νικητήριας ομάδας από τη Λέρο κ. Φίλιππος Καράβατος δήλωσε σχετικά με την εμπειρία του στο Πρόγραμμα STEMpowering Youth και το ταξίδι στο CERN: «Η επίσκεψη στο CERN είναι ένα όνειρο ζωής για κάθε εκπαιδευτικό φυσικών επιστημών και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που διακριθήκαμε και έτσι είχαμε την ευκαιρία να το ζήσουμε. Ανεξάρτητα, όμως, από τη νίκη και τη διάκριση της ομάδας μας είμαι ευτυχής που έλαβα μέρος σε ένα πρόγραμμα που στηρίζει την εκπαίδευση των θετικών επιστημών, όπως το STEMpowering Youth, και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας».

Σχετικά με το STEMpowering Youth

Το STEMpowering Youth είναι ένα εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Επιστήμη – Τεχνολογία – Μηχανική - Μαθηματικά), που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με την MKO SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 3 πυλώνες: τα Eξωσχολικά τρίμηνα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια STEM, τα Εκπαιδευτικά Πακέτα STEM για τον εμπλουτισμό των σχολικών μαθημάτων Θετικών Επιστημών και το Μobile εκπαιδευτικό παιχνίδι “The Moondiver Xperience”, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SciFY – Science For You και φέρνει τις βασικές αρχές της αστρονομίας στη διάθεση των μαθητών αλλά και όλων όσων θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε αυτόν τον τομέα.

Μοιράσου το στα Social
Χρήσιμα Links